Assalamualaikum and Hi

Haa jumpa lagi ekeke sebenarnya tadi tengah dalam kereta. So macam... Bukan pening. Yang pening tu bukan I. I tak pening bila menaip dalam kereta. Lagi best tau tak. Sambil sandar, dengar lagu, tangan bergerak, kereta jalan. Perff rasa nikmat kot. Ada masa sendiri wuut wuut. 

Okay jom teruskan cerita. Post kalini nak cerita pasal suka dan duka Esacc. Aku sayang sangat dengan bond kelas ni. Siryes. Kalau boleh rasa nak ulang lagi kot. Lagipun bebudak Esacc sesiapa nak video kelas, sila beli cd i okay ? Hahaha harga aku set nanti. Aku bagi murah sbb ada muka korang sekali dalam tu. Sebab ni besar sgt. So nanti korang order dekat aku eh? Sebab nak burn dalam cd. Korang tengok sendiri lah video tu. Even ada sesat gambar aku. Tak sesat. Tapi dia terbalik. Hahaha sepatutnya lurus tapi dia horizontal. Hahaha so senget. Adomak aku tak perasan hahaha aku nak delete tapi tulah hampa weh dah terjadi video. Macam mana nak edit video. Kena start dari awal woi. Letih hahaha 5 jam nak edit. 3 jam untuk jadikan video. Pffft lamaaa memang gila kalau aku nak ulang dari awal balik hahaha. Sorry ye. 

Okay nak cerita pasal kemanisan di 5SPA ni. Lima SPA ni ada 27 orang asal asal. Then campur Ayish sorang so 28.  Okay dah lengkap so jom start cerita. Nak start dari mana eh..? Okay kita start dari manusia manusia yang ada dalam kelas tu. 

Okay. Dari tadi asyik okay ke okay tapi tak okay okay jugak. Aish main main pula hahaha. Okay. (Sekali lagi) 

JENIS JENIS MANUSIA
1. Masyarakat yang suka tidur.
Fuh ni ramai woi. Apatah lagi time killing subject. Chemist, Physics, Addmath, Akaun. Sure semua lentuk. Perempuan ke lelaki semua sama je. Oh lupa. Sejarah. Kalau kau masuk kelas tu time Sejarah, yang hidup dalam lebih kurang 8 orang je. 8 orang yang hidup tu orang yang sama je. Kadang 4 orang. 8 orang tu pun dah cukup ramai dah tu. Siryes tak tipu. Time Addmath tu, ramai yang sedo. Tapi tak lama lepastu sure lentuk balik. Paling gempak, time BI, time BM, time Math, haaa sure tak tidur. Time Agama pun. Sebab masing masing campur kelas. Mesti lah sedo kang tak pepasal kena gosip buat malu nama kelas je. Lagipun dalan kelas tu ada crush. Gila tak malu tidur depan crush. Jatuh saham beb! 

2. Masyarakat yang suka bercakap.
Well, nak tau motto kelas kami? "Noisy is our soul, 9A+ is our goal." Sebabtu lah kalau kami bising bercakap. Well itu memang Esacc weh. TAK BERHENTI. Srys. Haa. Even cikgu cikgu sendiri kata "kelas kamu tak boleh diam eh?" Jangan risau cikgu. Kalau kitaorg diam maksudnya semua tidur. Kalau bising, syukurlah. Masih bangun semua. Segor bijik mata masing masing. Haaa ekau jangan, kitaorang time BI. Time ketua bidang tengah mengajar pun boleh bercakap. Takyah sesusah, time pengetua ajar pun bercakap. Sampai pengetua sendiri naik geram tahu. Pengetua siap berhenti mengajar haaa. Tapi beliau marah secara sofisticated. Takde lah macam cikgu yang jerit jerit kan. Al maklumlah, sudah form five. Em physically. Mulut masing masing mana ada form five. Semua darjah enam ha. Hahahaha pisyoo

3. Masyarakat yang sosial. 
Social macam mana? Kau pergi kelas mana mana, cari yang SATU kelas ada FB, Twitter, Instagram, Wechat, Whatsapp. Semua tu lengkap. So masa tu aku tengah stalk stalk kan, tetiba pulak muncul. Pfffftttt, bukan main weh. Seorang wajib ada kelima lima tu. Tak kiralah yang dah deactive ke apa. Bukan nak sombong or bajet. Cuma nak tanya sikit ni, bila korang belajar? Hahaha. Nampak tak masing masing ni aktif hahahaha

4. Masyarakat yang aktif. 
Okay kelas kami ni, memang full. Pack of kokurikulum activities. Pernah tu ada lima orang je yang ada dalam kelas. Yang lain semua pergi kawad. Okay dalam kelas ni ada Ketua Platun, Olahragawan Sekolah, Atlet Sekolah, Platun KRS, Platun PBSM, Platun Kadet Polis, Platun Pengakap, Ahli Robotik, Setiausaha kelab, Pengerusi Kelab, AJK Kelab, N. pengerusi kelab, musician dan sebagainya. See nampak tak full kitaorang ni? Masing masing full. Pernah time tu cikgu kata budak kawad pergi buat latihan. Amik ko, lesap budak kelas ni. Tinggal beberapa ketul. Disebabkan itu, semua pergi tidur hahaha. Tapi memang time tu pengalaman paling bengong dan paling mencabar bagi aku lah. Suara kuat takpe lagi. Ni suara kemain kecik. Mulut orang mana boleh tutupkan. Kalau dihina, tabahkan jela hati tu. Tegar tak tegar, kau kena tahankan lah. Kuat tak kuat, kau kena tahankan lah. 

5. Masyarakat yang gila kentang. 
Bukan kitorang kemaruk kentang weh. Memang gila. Okay mari cerita. Part ni panjang sikit. Seminggu sebelum SPM, well biasa kata orang time time ni time time budak SPM gila. Memang gila weh. Aku percaya kalini. Tapi bukan gila sampai terjun bangunan ke gila duduk hospital bahagia lepastu lari satu bangunan sambil jerit "AKU DAPAT 9A!! AKU DAPAT 9A!!" Takde lah macamtu. Just  gila macam agak agak sawan je masing masing. Wuish teruk juga tu. Kitaorang tengah syok bincang bincang, mula lah Izzat a.k.a Ijat a.k.a Abang Sado a.k.a Olahragawan Sekolah. Haaa, nampak tak? Dia ni sengal sikit. Time BM, dia melawak. Bukan BM je, Akaun, Addmath wuish boleh dikatakan semua subject kitaorang melalut. Sampai cikgu BM cakap "jangan melalut. Nanti yang kamu lalutkan tu masuk exam baru tahu." Baru semua diam. Tapi sama je. Tapi kan bukan Ijat je yang melalut. Nad pun melalut juga. Nak tahu macam mana melalutnya manusia sorang ni? BM belajar IMBAKUP kan? I = Isi. M = Mengapa. Ba = Bagaimana. K = Kesan. U = Ungkapan Menarik. P = Penegasan/Penutup. Okay. Cikgu selalu kata kita kena practise. So Nad pun mempractise. Hahaha. 
Isi = Mia malas. 
Mengapa = Dia jatuh cinta
Bagaimana = Sebab crush dia buat dia cair. 
Kesan = Dia banyak failed. 
Ungkapan = bak kata pepatah, nasi sudah menjadi bubur. 
Penegasan = Kesimpulannya, mia memang begitu. 
Okay Nad. Kau aku tumbok satgi hahaha. 

6. Masyarakat yang ber'crush'.
Korang tak percaya satu kelas ni full dengan crush? Tolong lah. Kau pergi kelas aku, tanya bebudak perempuan sorang sorang. Mesti crush diorang budak sekolah situ jugak, form yang sama jugak. Atau lebih muda. Yang lelaki pun sama, crush dengan bebudak perempuan yang bawah umur. Semua sama weh. Kalau dah sorang bahagia, semua bahagia. Time sorang sedih, semua bagi support tetiba gembira balik. Memang masing masing sayang satu sama lain. Siryes tak tipu. Well biasalah, crush kan. Tak semestinya menggembirakan kita. Crush kadang boleh bahagiakan kita, boleh buat kita nangis, kita sedih. Tapi cinta mana boleh dipaksa. Kalau memang jodoh kita, kita akan bersatu ecece just perlu sabar and usaha. Okay? Dont give up dear gegurl esacc!

7. Masyarakat yang suka bina badan. 
Wuuuu main bar weh. Wuuu badan badan semua sado sado weh. Perempuan ke lelaki ke masing masing nak fitkan badan. Setakat diet, perempuan lelaki diet. Ni sadokan badan. Perempuan sado kan kaki tangan. Lelaki sadokan dada masing masing. Wuuu memang semua siryes. Takde lah semua tapi ada. Well. Nak sihat kan? Ada duit, pergi fitness. Takde duit, buat push up je. Janji sihat!

Okay ini untuk jenis jenis manusia. Next topik, dekat post lain wowkay? Adios! See ya! 

Love, #Esacc14 - Part Two

by on November 30, 2014
Assalamualaikum and Hi Haa jumpa lagi ekeke sebenarnya tadi tengah dalam kereta. So macam... Bukan pening. Yang pening tu bukan I. I tak pen...
Assalamualaikum and Hi

Teringat masa masuk kelas masa tahun lepas. Masuk je aku nampak Aisyah Azmi. Aku cakap dekat dia "aku tak kenal budak budak ni." Aisyah pun jawab "sama lah. Macam mana kita nak masuk dengan diorang. Kita tak pernah sekelas dengan diorang." Aku balas balik "takpe lah Aisyah. Kita redha jela untuk dua tahun ni." Masuk kelas pandang kanan kiri masing masing takde yang saling bertegur kecuali kalau dah kenal. Kadang dah kenal pun bukan bertegur. Setakat pandang sesama sendiri je. 

Aku ingat lagi orang pertama yang aku kacau. Azhan. Dia duduk depan aku, aku dah lah kecik. Aku tak pernah tegur dia depan depan. Dulu masa 2010 ke 2011 kot aku tegur dia dekat fb. Zaman zaman fb lah dulu kan. Then dia duduk depan aku. Dari dulu aku bahan dia kecik. So aku cakap dkt dia "Azhan kecik. Kenapa kepala kau besar sangat?" Dia pandang belakang dan gelak. Dia sendiri gelak. Dia bahan aku "ala kau pun kecik juga." Start dari situ lah aku okay sikit dengan dia. 

Lepastu tukar meja tukar tempat. Depan aku Hanif. Nama dia sekarang Anep. Dah hensem dah dia ni hahaha dulu kemain pendiam. Mana reti bab melawan aku. Sekarang dialah taiko bukan tauke. Tauke aku. Hahah taiko dia hahhaa ceh konon lah. Dia pendiam dan aku suka bahan dia dgn Azhan. Sebab diaorang berdua macam gayte hahahaha macam gay lah kekononnya. Tapi tak pun. Diorg manja je bila bersama hahaha ayat akuuuuu. Okay then ada Arip, Fahim, Akashah yang tetiba muncul selepas hilang beberapa bulan. Kalau Fahim dan Akashah ni meragukan sikit. Kalau boleh PLKN pun satu dorm. Kalau boleh katil atas bawah atau sebelah sebelah. In case kalau tak cukup katil lah dekat dorm tu kan, diorang lebih rela duduk satu katil. Haa itulah ibaratnya. Bagai isi dan kuku. Rapatnya tu kemain ko. Haaa. See aku buat karangan, guna IMBAKUP tahu tak. Ada isi, huraian dan ungkapan menarik. Haa dah habis SPM pun still ingat IMBAKUP hahaha. 

Tahun 2013, kami satu kelas tak terlalu sehati sejiwa. Yela. Mana boleh baik masing masing dengan geng masing masing. Masing masing masih malu malu babi. Hahaha bukan kucing. Masing masing masih tersipu sipu malu. Well biasalah kita kawan kawan baru duduk satu tempat. Bayangkan kau baru pindah di satu kawasan perumahan kan, dekat situ kanan artis, kiri komposer, depan angkasawan, belakang ahli farmasi, kau menganggur. Memang insecure habis lah kan. Haa masing masing berbeza pendapat berbeza fikiran. Ada yang belajar, ada yang main main, ada yang duduk je diam, ada yang asyik mengelamun... (Aku lah tu, hahaha) 

Tahun 2014, memang tiba tiba kau akan terkejut. Masa awal tahun tu masing masing fikir "cepatlah habis sekolah dah tak tahan dah masuk kelas ni" dah takde dah fikir nak ni nak tu. Tiba tiba, aku dapat projek untuk buat gambar 5SPA di majalah sekolah. Well projek ni sebenarnya dari tahun lepas. Tingkatan lima tahun lepas dah habis idea aku buat. Tahun ni 5SPA pun unik sikit. Asyik kelas lain semua sama bentuk je. Kitaorang bantai style kitaorang sendiri. Kau hado? Hahahaha. Kita orang pun cadangkan nak buat baju kelas. Aku pun volunteer nak buat baju kelas.  Kebetulan baju kelas aku ni senang je. Baju I Am tu. Just bezanya nama lain lain dan ada hashtag esacc14. Haa ni nak cite satu satu. 

Esacc ni datang time 2013. Masa tu aku Ketua Editor untuk majalah sekolah. Aku pun bantai lah nak buat karya untuk kelas aku. Sesaje lah citenya ni. Excited nak buat karya sebab jetjet ketua editor lah kan. Hahaha memang aku gedik sikit tahun 2013 tu. Hahaha so aku pun buat seloka. Seloka pasal budak kelas masing masing aku describe sambil berima lah kan. Esacc ni tiba tuba terlintas difikiran. ES = S. ACC = Account. First nak buat SACC. Kekonon nak macam bunyi bunyi SAG lah kan. Kan tengah hits bag SAG time tu. Then bebudak kata taknak. Taklawa. Seg. Seg. Seg. Diorang pun pilih Esacc. Aku ada bagi tiga. SACC, ESACC, SACC. Then diorg nak pilih Esacc. So aku un masukkan yang tu dan edit then masukkan dalam majalah sekolah. 

Berbalik pada baju I Am tadi, baju I am tu pun satu kelas beli tapi ada beberapa macam tak percaya aku sikit. Okay takpe. Aku bayarkan dulu lepastu bayar ansuran and sekarnag semua dah habis bayar dah setel dah. Tapi ada jugak yang tak bergambar sebab diorang nak jugak pakai baju I Am tu. Even aku dah kata takpe kalau baju hitam je. Tapi diorang nak jugak. Aku minta maaf sgt sgt sbb aku takleh nak bayar. Duit tak cukup. Yang boleh aku bayarkan pun random je haa. Sorry sangat sangat. Memang time tu mama tak bawak duit and aku pun dah habis dah duit rm200+ sebab nak bayarkan dulu. Sebaik ada bawak duit instashop. Hahaha kalau tak memang tak amik gambar lah kita sekalas ye huaaa. Tapi takpe gambar reramai ada. Ekekeke takpe takpe. So ada juga lah muka awak awak kan? Ekekeke

Okay kita sambung cerita dalam topik yang lain. Tapi masih dalam Esacc14 ni juga. Sabar ya! See ya! 

Love, #ESACC14 - Part One

by on November 30, 2014
Assalamualaikum and Hi Teringat masa masuk kelas masa tahun lepas. Masuk je aku nampak Aisyah Azmi. Aku cakap dekat dia "aku tak kenal ...